Όταν αναγνωρίζεις τις προθέσεις, οι λέξεις δεν έχουν σημασία.

Όταν αναγνωρίζεις τις προθέσεις, οι λέξεις δεν έχουν σημασία. Αν και η Ιζαμπέλ Αλιέντε δε γνώριζε ούτε το δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο ούτε τη δημοτική αρχή του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, η φράση αυτή της χιλιανής συγγραφέα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 24/11. Μέσα απ’ αυτή μπορεί κανείς ξεκάθαρα να διακρίνει μία αλήθεια, λίγες σκόπιμες παραλείψεις και πολλά ψέματα.

Η αλήθεια που διαφαίνεται στα λεγόμενα του νεοεκλεγμένου δημάρχου είναι ότι η πολιτική απόφαση για κατεδάφιση της Στρούγκας είναι ειλημμένη. Ο χρόνος και ο τρόπος που θα επιλέξει να την υλοποιήσει δεν έχουν απολύτως καμία σημασία. Αντίθετα η χρονική στιγμή που επιλέγεται, εν μέσω τόσων άλλων καυτών και επειγόντων ζητημάτων (αρπαγή του άλσους απ’ το Μελισσανίδη, 3ο γυμνάσιο, αποκατάσταση των ζημιών απ’ τις πλημμύρες και πολλά ακόμα) δείχνει ότι η δημοτική αρχή στρώνει από τώρα, για να είναι έτοιμη όταν πεινάσει.

Σκοπίμως, λοιπόν, η δημοτική αρχή αναφέρθηκε μόνο στον προϋπολογισμό που υπάρχει κωδικός με 1€, ενώ παρέλειψε να αναφέρει ότι οποτεδήποτε θέλει μπορεί να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό και να προσθέσει στον κωδικό αυτόν όσα θέλει.

Οι ελεύθεροι, κατειλημμένοι και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι ουδέποτε είχαν σχέση με κόμματα σαν το ΣΥΡΙΖΑ ή παρατάξεις σαν τη Δύναμη Πολιτών. Τα προτάγματά τους για αντίσταση, αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με την πολιτική που ήδη εφαρμόζουν οι παρατάξεις τους, όπου έχουν την τοπική εξουσία (Ζωγράφου, Αιγάλεω, Νέα Φιλαδέλφεια) και με αυτή που θα εφαρμόσει κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις αναλάβει την κυβέρνηση.

Όσο κι αν ο Βασιλόπουλος σκίζει τα ρούχα του ότι είναι αλληλέγγυος κι ότι «δεν θέτει καμιά αντιπαράθεση» με τους χώρους αυτούς, η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η αντιπαράθεση τίθεται εκ των πραγμάτων, όταν επιλέγει -σήμερα, αύριο ή σε δύο χρόνια- να γκρεμίσει έναν τέτοιο χώρο, αντίστασης, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης. Τίθεται εκ των πραγμάτων και από το δίλημμα, που επί της ουσίας μπαίνει: «ενσωμάτωση ή καταστολή».

Ο χώρος της Στρούγκας, έτσι όπως είναι σήμερα και με ό,τι συμβολίζει, δεν παραχωρήθηκε, δε χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε. Με την κατάληψη του 2009 πήρε άλλο νόημα απ’ αυτό που τώρα επιχειρεί η δημοτικη αρχή να του δώσει. Από ερείπιο έγινε ένας χώρος ζωντανός, από κλειστός και σφραγισμένος έγινε ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους, από ιδιωτικός έγινε ελεύθερος και πραγματικά δημόσιος, αμφισβητώντας στην πράξη την έννοια της ιδιοκτησίας και της αστικής νομιμότητας.

Ως Ανοιχτή Συνέλευση δεν συνδιαλαγήκαμε ποτέ με καμιά δημοτική αρχή και έτσι ακριβώς θα πράξουμε και τώρα. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε για κανένα χώρο που θα παραχωρηθεί από το δήμο, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να φύγουμε. Απαιτούμε να βγει τόσο από το Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και από τον Προϋπολογισμό ο κωδικός για την κατεδάφιση.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ως έχει δείχνει ότι ο δήμος έχει πράγματι αποφασίσει αυτό για το οποίο ήμασταν πεπεισμένοι από την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να λέμε αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή: δε θα αφήσουμε κανένα να γκρεμίσει τη Στρούγκα. Θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατεδάφισης του χώρου.

ΗΜΑΣΤΑΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΔΩ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ 116, ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *