Σώστε τους τραπεζίτες! (Για το λαό ποιος χέστηκε;)

Πρόβλημα: Έχω τέσσερα κουτιά τα οποία αγόρασα 5 ευρώ το καθένα. Σύνολο 20 ευρώ. Αφού με κάποιου άλλου τα λεφτά τα έχω επισκευάσει, καθαρίσει και συντηρήσει (γιατί τα πήρα μεταχειρισμένα και κατεστραμμένα), αποφασίζω να τα πουλήσω στους προηγούμενους ιδιοκτήτες με 0,50 ευρώ το καθένα. Σύνολο 2 ευρώ. Δώσατε ολοκληρωμένη απάντηση α) για το ποιος είναι ποιος και β) γιατί γίνονται οι παραπάνω ενέργειες.

Λύση: α) εγώ = κυβέρνηση, κάποιος άλλος = φορολογούμενος εργαζόμενος λαός, προηγούμενοι ιδιοκτήτες = Έλληνες και ξένοι επενδυτές και κουτιά = ελληνικές συστημικές τράπεζες.

β) Ιδιαίτερα απλή λύση: Ξεπούλημα εταιρείας ή τράπεζας που κρατικοποιήθηκε για να εξυγιανθεί (με λεφτά του λαού) στους καπιταλιστές. Πώληση ιδιαίτερα επιζήμια για το δημόσιο, αλλά ιδιαίτερα επικερδής επένδυση γι’ αυτούς που θα αποφασίσουν να σπεκουλάρουν.

Έτσι λοιπόν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς), το οποίο ουσιαστικά επιβλήθηκε από την τρόικα καθώς ήταν όρος για τη δόση του δανείου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πέφτει στο 50 % (στην Eurobank είχε περίπου 95%), με αποτέλεσμα να μην έχει τον πρώτο λόγο σε αποφάσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των τραπεζών. Για να τονίσουμε το μέγεθος του ξεπουλήματος, ας θυμίσουμε ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για το ΤΧΣ ήταν 50 δις ευρώ.

Ας δούμε όμως την περίπτωση της Εurobank. Το 2013 το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ «έριξε» στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank 5,8 δις και η συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου ανήλθε στο 95%. Φυσικά οι παλιοί μέτοχοι δε «στήριξαν» τότε την ΑΜΚ (λες και δεν ήξεραν τι θα ακολουθήσει). Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι η τιμή της μετοχής τότε ήταν στο 1,54 ευρώ. Αν προσθέσουμε την αγορά προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο και τα ποσά των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών που παραχωρήθηκαν στην Eurobank όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank και η Aspis, το συνολικό κρατικό ποσό που δαπανήθηκε είναι 13 δις.

Ας δούμε τώρα την πρόσφατη ΑΜΚ. Η τιμή της μετοχής είναι 0,31 ευρώ. Μεγάλα επενδυτικά funds συμμετέχουν (2,86 δις) εξ ολοκλήρου με αποτέλεσμα να ελέγχουν το 65% της τράπεζας, ενώ το Δημόσιο που δε συμμετείχε «συμβιβάζεται» με ένα ποσοστό της τάξης του 35% ελέγχοντας δηλαδή 2 δις ευρώ. Μια μικρή ζημιά: 11 δις.

Ορθολογικός χειρισμός; Πώς μας φαίνεται το ποσό των 11 δις μπροστά στο τόσο καλά επικοινωνιακά παιγμένο κοινωνικό μέρισμα; Η κατάσταση έχει ως εξής: η άκρατη φορολόγηση έχει τσακίσει τον εργαζόμενο λαό και δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση. Η ταξικότητα είναι πέρα για πέρα διακριτή. Η στήριξη του κεφαλαίου είναι απεριόριστη και πάντα σταθερή. Το χρέος τους απλά καθιερώνει πιο άμεσους, χωρίς κανένα πρόσχημα τρόπους άντλησης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Ως πότε θα ανεχόμαστε μαρτυρικά τους ληστές με τις γραβάτες και τις μαριονέτες τους;

Ρασκ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *