ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Περίπου 70 χρόνια μετά τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Ινδονησίας, δικαστήριο στην Ολλανδία καταδίκασε την πρώην αποικιακή δύναμη να πληρώσει αποζημιώσεις σε παιδιά ανταρτών που δολοφονήθηκαν στον απελευθερωτικό πόλεμο το 1946 έως το 1949. Αναμένεται η απόφαση για το ποσό της αποζημίωσης. Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο της πρώην αποικιακής δύναμης αποφασίζει προς όφελος των θυμάτων: το 2013 η Ολλανδία υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση 20.000 ευρώ ανά κεφάλι σε χήρες δολοφονημένων Ινδονήσιων αγωνιστών. Και στα δικά μας!
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Τα θύματα του βομβαρδισμού στο Κουντούζ του Αφγανιστάν το 2009 μάλλον δε θα δικαιωθούν ούτε στην δευτεροβάθμια δίκη στην Γερμανία. Ένας πατέρας που έχασε και τους δύο γιους του και μια γυναίκα που έχασε τον άνδρα της σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ υπό την εντολή του γερμανού συνταγματάρχη Georg Klein δεν έχουν, κατά τη γνώμη της προεδρεύουσας δικαστή, πολλές πιθανότητες να κερδίσουν μια δίκη σε δεύτερο βαθμό. Ο Klein, που τότε είχε διατάξει να βομβαρδίσουν απλούς πολίτες που έτρεχαν να πάρουν βενζίνη από βυτιοφόρο, απαλλαγμένο μεν αλλά εγκαταλελειμμένο δε από Ταλιμπάν, εν τω μεταξύ βραβεύτηκε: Η Γερμανία τον έκανε στρατηγό.
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Εργάτες της Ασίας που παράγουν για εταιρίες ένδυσης κατέθεσαν μήνυση κατά της γερμανικής εταιρίας Kik σε δικαστήριο της Γερμανίας. Πρόκειται για έναν εργάτη που τραυματίστηκε και τρεις συγγενείς εργάτη που σκοτώθηκε σε πυρκαγιά της φάμπρικας Ali Enterprises στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012. Στο προβλέψιμο «ατύχημα» έχασαν τη ζωή τους 260 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 32. Το εργοστάσιο δούλευε αποκλειστικά για την Kik που «έλεγξε» τη φάμπρικα χωρίς όμως να ενοχληθεί από τις άθλιες συνθήκες ασφαλείας. Συγκεκριμένα, όλα τα παράθυρα ήταν σφραγισμένα με κάγκελα, το πάτωμα ήταν από εύφλεκτα ξύλα και η μόνη έξοδος κινδύνου ήταν μια σκάλα στο σκοτάδι.
ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ: Μόνο που εκεί αυτό έχει συνέπειες: Αποζημίωση για έξι κρατούμενους πρέπει να πληρώσει η Ουγγαρία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων δικαιωμάτων, επειδή στοιβάζει ανθρώπους στα κελιά. Πιο συγκεκριμένα, σε φυλακές με θέσεις για 12.500 κρατουμένους «ζουν» 18.000 καταδικασμένες ψυχές.
ΑΣ ΦΥΓΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ: Αν νομίζετε ότι οι Έλληνες είναι τα μόνα θύματα της πολιτικής της λιτότητας που προωθούνται εδώ με πρωταγωνιστικό ρόλο τη Merkel και τον Schäuble, ρίξτε μια ματιά στην κατά φήμη πάμπλουτη Γερμανία. Μόνο το 2014 κόπηκε το ρεύμα σε πάνω από 10.000 σπίτια σε μεγάλες πόλεις του κρατιδίου της Σαξονίας, επειδή οι άνθρωποι χρωστάνε στην τοπική ΔΕΗ. Ώρα να αφήσουμε τις μαλακίες τύπου «οι ξένοι θέλουν να μας εξαφανίσουν σαν έθνος». Τα πράγματα είναι τα ίδια παντού: πόλεμος των τάξεων.
ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ: Μια φωτογραφία τραβηγμένη το 1985 δείχνει μια κυρία που βαράει ένα φασίστα με την τσάντα της. Η φωτογραφία έγινε παγκοσμίως διάσημη, ενώ η κυρία σύμβολο θάρρους. Σχεδιασμοί όμως για να γίνει το στιγμιότυπο άγαλμα σε κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης ματαιώθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης: Κατά τη γνώμη του το μοτίβο θα ήταν πολύ απειλητικό. Δίκιο έχουν. Αν είναι να βαράει η κάθε πολίτης φασίστες, σύντομα θα κυνηγάει και αφεντικά και άλλους εκπροσώπους της εξουσίας…
ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Στην ουσία είναι μια μέρα αγώνα και όχι γιορτής. Και έχουμε ακόμα αγώνα μπροστά μας: Σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον περιβόητο δείκτη μετοχών Standard & Poor’s, δουλεύουν σε υψηλή θέση περισσότεροι άνδρες με το όνομα John απ’ ό,τι γυναίκες με οποιοδήποτε όνομα… Συγκεκριμένα το ποσοστό των John στα ΔΣ είναι 5,3% ενώ των γυναικών μόλις 4,1%. Δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, μόνο που εδώ τους John τους λένε Γιάννηδες.
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Στην όμορφη πόλη Φράιμπουργκ ματαιώθηκε πορεία φασιστών λόγω βλακείας τους. Ερχόμενοι από άλλες πόλεις επρόκειτο να αλλάξουν τρένο στην Καρλσρούη, όπου η αστυνομία τούς απαγόρευσε να πάρουν τρένο που ήταν ήδη γεμάτο με οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας της Φρανκφούρτης και πήγαιναν κι εκείνοι στο Φράιμπουργκ. Οι φασίστες δεν κατάφεραν να διαλέξουν σωστά το επόμενο δρομολόγιο για το Φράιμπουργκ και κατέληξαν στο Μάνχαϊμ, περίπου 200 χλμ. μακριά. Πάντα τέτοια, ρε μ…
Η διεθνίστρια
Δημοσιεύτηκε στο Χαμπέρι 11, Μάης 2015