Τι ποιεί η δεξιά μας;

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου και η κυβέρνηση που προέκυψε από αυτά συζητήθηκαν και συζητιούνται ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μάλλον για λάθος λόγους. Σ’ αυτό το άρθρο μ’ αφορμή το “σκουπιδάκι στο μάτι”, την παγίωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε κοινοβουλευτική δύναμη, θα υπενθυμίσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα της ακροδεξιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα από το 1993 και μετά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, λίγο μετά την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού”, η ελληνική κοινωνία στράφηκε στα δεξιά, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολιτευτική ανάπαυλα, με όχημα το “εθνικό θέμα” της ονομασίας της ανεξάρτητης Μακεδονίας, που προέκυψε μετά την ιμπεριαλιστική διάλυση της γειτονικής ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Στα μαζικότατα συλλαλητήρια του 1992 για τα “εθνικά θέματα”, όπου πρωτοβουλία είχε η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχαν βέβαια η δεξιά και οι φασιστικές γκρούπες της εποχής, αλλά και οι πασόκοι που ξανάρχονταν μετά την παρένθεση 1989-1993, οι ανήσυχοι (κι ανυποψίαστοι, όπως αποδείχτηκε στην πορεία) μαθητές που είχαν γράψει κινηματική ιστορία ένα-δυο χρόνια νωρίτερα και κυρίως ποταμοί λαού που, κοιτώντας το δέντρο του “εθνικού θέματος”, έχαναν το δάσος της “ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, δηλαδή της επισφράγισης της περιθωριοποίησης του ελληνικού εργατικού δυναμικού μέσα στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας. Λαγός της “πατριωτικής” πλειοδοσίας στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης.

Στις εκλογές του 1993, το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε και στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα, όμως η Πολιτική Άνοιξη συγκέντρωσε 1324 ψήφους ή 6% των εγκύρων. Επρόκειτο για μια σημαντική καταγραφή, η οποία έκτοτε δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνεται ως σήμερα, με ορισμένες διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις, φυσικά.

Τα “χρυσά” χρόνια του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ οδηγούν αρκετούς από τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους στο μαντρί της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αριστερότερα, αν εμπιστευτούμε τους αριθμούς. Στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στις εκλογές του 1996 η Πολιτική Άνοιξη πέφτει στις 475 ψήφους, ενώ το Κόμμα Ελληνισμού του Σ. Σοφιανόπουλου παίρνει 103 ψήφους, η χουντική ΕΠΕΝ 42 και η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές Χρυσή Αυγή 23 (σύνολο ακροδεξιάς: 2,92%). Το 2000, η έξοδος της Πολιτικής Άνοιξης απ’ το εκλογικό σκηνικό αφήνει μόνο τα γνωστά χουντικά κατάλοιπα να καταγράφονται στις εκλογές: Η Εθνική Συμμαχία του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου παίρνει 86 ψήφους, η Πρώτη Γραμμή του Κωνσταντίνου Πλεύρη (όπου περιλαμβάνεται και η Χρυσή Αυγή) παίρνει 47, ενώ ο Σοφιανόπουλος παίρνει 37 ψήφους (σύνολο: 0,77%).

Κι ενώ κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι τελειώσαμε πια με τους βασιλικούς, τους χουντικούς και τους φασίστες, έρχεται το 2004, η πανηγυρική χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, με θεαματικά για την περιοχή μας αποτελέσματα (9.241 ψήφοι), είναι γεγονός, όπως όμως είναι και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τον ΛΑΟΣ του που καταγράφει υπολογίσιμο αποτέλεσμα (630 ψήφοι), προκαλώντας μια πρώτη ανατριχίλα σε ορισμένους που κακώς αναρωτιούνται από πού ξεφύτρωσαν οι ψηφοφόροι του – εξάλλου στο κόμμα έχει απορροφηθεί τόσο το Κόμμα Ελληνισμού, όσο και μέρος της Πρώτης Γραμμής. Παράλληλα, το Ελληνικό Μέτωπο του σκληρού χουντικού Μάκη Βορίδη παίρνει μόνο 17 ψήφους (σύνολο ακροδεξιάς: 2,62%).

Οι εκλογές του 2007 βρίσκουν τη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα να ξαναγέρνουν προς το ΠΑΣΟΚ, με ενισχυμένη όμως την κοινοβουλευτική αριστερά, ενώ ο ΛΑΟΣ διπλασιάζει την απήχησή του (1205 ψήφοι, 5,2%), απορροφώντας ό,τι κομματικό σχηματισμό υπήρχε στα δεξιά του. Η εντυπωσιακή απήχηση της ακροδεξιάς στην πόλη μας συνεχίζεται και στις εκλογές του 2009, όπου ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 1569 ψήφους, ενώ η Χρυσή Αυγή κάνει δειλή αλλά αξιοσημείωτη επανεμφάνιση με 87 ψήφους (σύνολο: 7,47%).

Στις εκλογές του Μάη του 2012, ο παλιός καλός δικομματισμός καταρρέει κι εδώ όπως σ’ όλη την Ελλάδα. Φανερά ωφελημένη από την εξέλιξη της κρίσης και τη διάλυση του γνώριμου σκηνικού, η ακροδεξιά επιτυγχάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα με αντιστροφή των εσωτερικών της συσχετισμών, μετά και τη συμμετοχή Καρατζαφέρη στις μνημονιακές κυβερνήσεις: Η Χρυσή Αυγή παίρνει 1617 ψήφους, ο ΛΑΟΣ άλλους 649, ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, το πατριωτικό κόμμα των αποστράτων αξιωματικών, 101 (σύνολο: 10,93%), για να μη μιλήσουμε για ένα μέρος τουλάχιστον των 2.292 ψήφων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σήμερα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η “διόρθωση” του Ιούνη 2012 δεν μειώνει σημαντικά την επιρροή της ακροδεξιάς: Αν και η ΝΔ κερδίζει 2.300 περίπου ψήφους, η Χρυσή Αυγή χάνει λιγότερους από 200 (1436) και ο ΛΑΟΣ περίπου 250 (401) ανεβάζοντας τελικά το συνολικό ποσοστό της ακροδεξιάς σε 8,7%.

Οι πρόσφατες εκλογές του Γενάρη 2015 καταγράφουν τη δικαστικά διωκόμενη Χρυσή Αυγή παγιωμένη στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα, όπως σε όλη την Ελλάδα, με 1.311 ψήφους. Ακόμη κι ο παραπαίων ΛΑΟΣ του κατηγορούμενου για σκάνδαλα Γιώργου Καρατζαφέρη παίρνει 223 ψήφους, περισσότερους από τις 214 ψήφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη σταθερή κινηματική παρουσία στην περιοχή. Η ακροδεξιά έχει το 7,2% των έγκυρων ψηφοδελτίων· η επόμενη επιδίωξη μιας τέτοιας ακροδεξιάς θα είναι πιθανότατα να εμφανιστεί στο κοινωνικό πεδίο της πόλης μας με κάτι παραπάνω από διώροφα γραφεία στο κέντρο της. Για την ώρα μια σειρά από αναχώματα την συγκρατούν απ’ το να το μολύνει το περιβάλλον με την ρητή παρουσία της – γιατί συγκαλυμμένα κι άρρητα ήδη έχουμε σχετικά δείγματα.

“Οι εκλογές”, έγραψε κάποτε ο κλασικός του μαρξισμού Φρίντριχ Ένγκελς, “είναι δείκτης του βαθμού συνείδησης της εργατικής τάξης”, δηλαδή του συσχετισμού δυνάμεων στο πεδίο της ιδεολογίας. Στα εκλογικά αποτελέσματα αποτυπώνεται το πνεύμα μιας εποχής: πώς σκέφτεται ο κόσμος ότι θα έπρεπε να λύνονται οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις;
Ζούμε, άρα, σε δύσκολες εποχές. “O πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων”, απεφάνθη το 1775 ο Σάμιουελ Τζόνσον, μια χρονιά πριν την αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας· τούτος ο αφορισμός παραμένει τραγικά επίκαιρος, όσο η πληγή της ακροδεξιάς παραμένει ανοιχτή σαν επιλογή για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας και έχει ήδη κακοφορμίσει ως πραγματικότητα.

π.

Δημοσιεύτηκε στο Χαμπέρι 11, Μάης 2015, στη στήλη “Στιγμές από την ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *