Ο κύκλος της βίας συνεχίζεται

Το σχέδιο Μελισσανίδη για την ανέγερση του γηπέδου της Δικέφαλος 1924 ΑΕ παραμένει στάσιμο. Παρά τα πολλαπλά δημοσιεύματα των αθλητικών και τοπικών μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται ή θέλουν να ελέγχονται από την πλευρά Μελισσανίδη, τα οποία μιλούν για αισιοδοξία, το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Η πλευρά Μελισσανίδη χρεώνει, για την ώρα, τις καθυστερήσεις στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ο οποίος, ωστόσο, με την ταλαντευόμενη στάση του δείχνει απρόθυμος για ανοιχτή πολιτική μάχη για την υπεράσπιση του Άλσους και της πόλης, όταν δε δείχνει έτοιμος να υποχωρήσει στις πιέσεις.

Στο μεταξύ, 17 πολίτες κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των διατάξεων του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής που αφορούν το γήπεδο της Δικέφαλος 1924 ΑΕ. Η ΠΑΕ ΑΕΚ, σε μια κίνηση ενδεικτική της μαφιόζικης λογικής που την χαρακτηρίζει, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της αντίγραφο της προσφυγής, όπου φαίνονταν τα ονόματα και οι διευθύνσεις των 17 πολιτών που κινήθηκαν στα νόμιμα πλαίσια.

Και ενώ η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 6 Μαρτίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ, «άγνωστοι» επιτέθηκαν στο σπίτι ενός από τους 17, του υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου με τη «Δύναμη Πολιτών» Γιάννη Ζαμπετάκη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γύρω στα 30 μηχανάκια με βάνδαλους οπαδούς της ΑΕΚ σταμάτησαν κάτω απ’ το σπίτι του και έσπασαν με πέτρες το αυτοκίνητο και τα τζάμια του σπιτιού του. Η ΠΑΕ ΑΕΚ, αφού πρώτα κρέμασε στα μανταλάκια μαζί με τον οπαδικό και τοπικό τύπο τους 17, υποκριτικά καταδίκασε την επίθεση, ενώ κατέβασε από την ιστοσελίδα της το αντίγραφο της προσφυγής, για ν’ αποδείξει, προφανώς, το σθένος της εταιρείας και του αφεντικού της.

Την επίθεση καταδίκασαν, κρατώντας οι περισσότερες «ίσες αποστάσεις από τα άκρα», ορισμένες από τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης. Ένα βήμα παραπέρα προχώρησαν ο Γιώργος Αράπογλου και η Ευτυχία Γαϊτανά, οι οποίοι ούτε μια τυπική ανακοίνωση δεν εξέδωσαν για το βίαιο περιστατικό. Η στάση τους δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων, αλλά δεν ήταν δα κι έκπληξη: Οι εξαρτήσεις τους είναι τέτοιες που είναι υποχρεωμένοι να επικροτούν εμμέσως περιστατικά όπως το παραπάνω, όπως έκαναν δηλαδή και το καλοκαίρι, όταν οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν στο Συντονιστικό Κατοίκων, τη Στρούγκα και όχι μόνο.

Μετά την επίθεση, ο Ζαμπετάκης παραιτήθηκε από τη «Δύναμη Πολιτών» επικαλούμενος διάσταση λόγων και πράξεων της δημοτικής αρχής σε σχέση με το προεκλογικό της πρόγραμμα για το Άλσος και το πράσινο. Τη διάσταση αυτή επιβεβαιώνει και η ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Κατοίκων για την συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής στις 18 Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρεται: «Δυο δρόμοι υπάρχουν για τη δημοτική πλειοψηφία και τη δημοτική αρχή γενικότερα: Ο ένας είναι να αποδεχτεί ανοιχτά τη νομοθετική ρύθμιση που υπαγόρευσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην κυβέρνηση και ν’ ακολουθήσει την πορεία που επιχείρησε να χαράξει η προηγούμενη δήμαρχος μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας της, θυσιάζοντας έτσι το άλσος στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο άλλος είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πόλης και των ανθρώπων της και να αρνηθεί τις μεθοδεύσεις σε όλα τα επίπεδα (…) Η ανάγκη του δημόσιου διαλόγου είναι ακόμη επιτακτικότερη μετά την έγκριση από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής για το 2015, στον οποίο περιλαμβάνεται εκ νέου το κονδύλι 20 εκατομμυρίων ευρώ για την “Κατασκευή γηπέδου Νέας Φιλαδέλφειας”».

Κάτι τέτοια βλέπουν ορισμένα τζιμάνια της τοπικής πολιτικής σκηνής και του τοπικού τύπου και αναδιπλώνονται, προσπαθώντας να συζητήσουν «αντικειμενικά» για τα οφέλη της κατασκευής του γηπέδου για την πόλη και την αντιμετώπιση των αρνητικών του συνεπειών. Αναμασάνε, όμως, την κενή περιεχομένου ρητορική που εδώ κι ένα χρόνο επιχειρεί να πουλήσει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος στους ιθαγενείς και τα πράγματα θα τους διαψεύσουν. Γι’ αυτά, όμως, θα μιλήσουμε άλλη φορά….

π.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 10 της εφημερίδας “Το Χαμπέρι”, Δεκέμβρης 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *