Από τη δραστηριότητα της Στρούγκας

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε χέρι με χέρι στους δρόμους της γειτονιάς μας, παρόλα αυτά ο χώρος της Στρούγκας συνεχίζει δυναμικά και δραστήρια να φιλοξενεί και να οργανώνει εκδηλώσεις παραμένοντας πάντα ανοιχτός στον κόσμο. Με ένα διήμερο εξοντωτικών εργασιών, με κινηματογραφικές προβολές, με θεατρικές παραστάσεις, με συναυλίες, με τα γνωστά μας παιδικά εργαστήρια, με δρομίσιες παραστάσεις τσίρκου, ξεπεράσαμε ακόμα και την θερμοκρασία της πυρετώδους προεκλογικής προετοιμασίας των ημερών.

τη στήλη επιμελήθηκε η ε.

Εορταστικό διήμερο γενεθλίων
5 Χρόνια συνεχούς προσπάθειας και συνεπούς παρουσίας γιόρτασε φέτος η Στρούγκα και ποιος άλλος τρόπος θα ήταν καλύτερος να γίνει αν όχι… οι εργασίες βελτίωσης! Από νωρίς το πρωί και τις δύο ημέρες του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Μαρτίου, 29 & 30, κόσμος μαζεύτηκε στον χώρο έτοιμος για σκληρές εργασίες! Όρεξη υπήρχε περισσή και έτσι μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σοβαρές βελτιώσεις, εμφανείς στους παρατηρητικούς, όπως το βάψιμο ολόκληρης της πρόσοψης· βέβαια υπάρχουν αρκετές να γίνουν ακόμα. Φυσικά μετά το πέρας της δουλειάς ακολούθησε και τις δύο μέρες συλλογική κουζίνα και γλέντι με φίλους που κράτησε μέχρι αργά μαζί με τους μουσικούς του Κοινωνικού Ωδείου Καλλιθέας που πρόθυμα δέχτηκαν να μας κρατήσουν μελωδική συντροφιά.

Παιδικό εργαστήρι
Κυριακή 6 Απρίλη πρωί και ο χώρος της Στρούγκας ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη παράσταση από το Θέατρο Μαριονέτας «Ανταμαπανταχού» για τους φανατικούς μας φίλους. Το όνειρο της μικρής μας χορεύτριας να δώσει μια παράσταση χορού γίνεται πραγματικότητα ξεπερνώντας όλα τα τεχνικά και υλικά εμπόδια με τη βοήθεια δυο ταξιδευτών με όχημα μια μικρή ομπρέλα στην παράσταση «Κουκλοποιήματα στου χορού τα βήματα». Όμορφα σκηνικά και μουσική μάγεψαν τα παιδιά που συμμετείχαν ενεργά και εμψύχωναν κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Πρωτομαγιά: Cirko Cachivache
Παραμονή εργατικής Πρωτομαγιάς και η Στρούγκα επιλέγει να δώσει τη δική της απάντηση στο τσίρκο των ημερών με ένα αληθινό τσίρκο, το Τσίρκο Κατσιβάτσε! Ενώ λοιπόν κόσμος της γειτονιάς και όχι μόνο από νωρίς το απόγευμα κάνει βόλτες στο καθιερωμένο πρωτομαγιάτικο πανηγύρι της πόλης σκαλώνει, και εύλογα, στα απίστευτα ζογκλερικά κόλπα και στα ριψοκίνδυνα ακροβατικά που επιχειρούν με απόλυτη επιτυχία οι κλόουν του τσίρκου μας, σκορπώντας ενθουσιασμό και κόβοντας την ανάσα τόσο στους μικρούς κύριους και κυρίες που εντυπωσιάστηκαν από το θέαμα όσο και σε όλους εμάς τους μεγαλύτερους. Σχοινοβασία, χρωματιστές κορίνες στον αέρα, μονόροδα ποδήλατα αλλά και ζωντανή μουσική συνέθεσαν μια μαγευτική παράσταση που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.
Παιδικό Πρωτομαγιάτικο Εργαστήρι
Δυναμικό ήταν και φέτος το μήνυμα του παιδικού εργαστηρίου της Στρούγκας. Οι μικροί αγωνιστές είχαν ως σημείο συνάντησης τον χώρο της Στρούγκας και η ώρα του ραντεβού ήταν απογευματινή. Με την άφιξη των πρώτων ξεκίνησε η δημιουργία του πανό, παραμένοντας πάντα στο κλίμα της ημέρας. Το διαφορετικό αυτό εγχείρημα εντύπωνε τις πρώτες σκέψεις, εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές των παιδιών για το καλοκαίρι που πλησιάζει σιγά-σιγά. Αφού λοιπόν το πανό υψώθηκε πανηγυρικά, τα παιδιά έφτιαξαν ένα δέντρο με τα αποτυπώματα τους, παρακαταθήκη, και σ’ αυτήν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Θεατρική παράσταση
Για άλλη μια φορά, η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας καλλιτεχνική κολεκτίβα «Τσιριτσάντσουλες» επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος την Παρασκευή 9 Μαΐου μετά την δύση του ηλίου με την «Tραγεδία ὀνομασμένη Ἰφιγενεία τοῦ Πέτρου Κατσαΐτη, συντεθεῖσα ἐν ἔτει 1720 ἐν Κεφαλληνίᾳ». Πολύς κόσμος της γειτονιάς και όχι μόνο μαζεύτηκε ακόμη μια φορά για να παρακολουθήσει μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή. Τα εγκαίνια της εξωτερικής πίσω αυλής μας για φέτος έγιναν με το καλύτερο δυνατό τρόπο! Πολύ γέλιο χάρισε στο κοινό η διασκευή της κλασικής τραγωδίας του πιο σύγχρονου σε τρόπο γραφής τραγικού ποιητή, Ευριπίδη, «Ἰφιγένεια ἐν Αὐλίδι» κρατώντας την θεματολογία και αλλάζοντας το ύφος. Αν κάνατε το λάθος και δεν ήρθατε, μην το χάσετε όπου τύχει να το ξανασυναντήσετε.

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης
Σταθερές και συνεχόμενες είναι οι εκφράσεις αλληλεγγύης με κάθε τρόπο απέναντι σε συντρόφους, έτσι γι’ ακόμη μια φορά ο χωρος της Στρούγκας φιλοξένησε πρωτοβουλία οικονομικής στήριξης για ιατρικά έξοδα φίλου μας. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Τα Τοξικά Απόβλητα μαζί με τους Duoyu έδωσαν ένταση και ζωντάνια στο βράδυ μας.

Cine Strouga
Οι επιλογές της κινηματογραφικής ομάδας και αυτή τη φορά ήταν ξεχωριστές. Η προσέλευση του κόσμου ήταν περιορισμένη, αλλά μην αγχώνεστε γιατί… ανοίγει το θερινό σινεμά και φέτος στην ανθισμένη μας εξωτερική αυλή!
Τέσσερις προβολές πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ξεκινώντας με το «ο Θάνατος του γραφειοκράτη» ,μια ασπρόμαυρη κουβανέζικη κωμωδία του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα την Κυριακή 13/4. Έπειτα και για τρεις συνεχόμενες Κυριακές μεταφερθήκαμε στις φυλακές του Καραντίρου της Βραζιλίας («Carandiru»), του Γκουαντάναμο («Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο»), αλλά και της Ζαμόρα («Celda 211») στην Ισπανία, μιας και το θέμα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και των αλλαγών στην λειτουργία τους κατέχουν υψηλή θέση στην πολιτική ατζέντα. Διαβάστε πιο αναλυτικά ακριβώς από κάτω!

Προσεχώς
• Ανοίγει το θερινό Cine Strouga: ο καιρός ζέστανε, η αυλή μας άνθισε, καιρός να βγούμε έξω! Το επόμενο διάστημα αναζητήστε αφίσες στην πόλη μας με τις προσεχείς ταινίες. Ετοιμάζονται εκπλήξεις!
• Πέμπτη 22 Μαΐου στις 9 μμ: Θεατρική παράσταση από την ομάδα Πείραγμα «Μάμα Τόνι», της Φράνκα Ράμε.
• 1 Ιουνίου στις 12: Χαριστικό Παζάρι & Παιδικό Εργαστήρι – Κουκλοθέατρο από την ομάδα Καραμπόλα «Ένας δράκος στην κάλτσα μου».
• 8 Ιουνίου στις 12: Παιδικό Εργαστήρι: Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο Άλσος μας. Θα ακολουθήσει πικ νικ!
• 15 Ιουνίου στις 9 μμ: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Παλικάρι», των Νίκου Βεντούρα και Λαμπρινής Θωμά. Η ταινία πραγματεύεται τη δολοφονία του Έλληνα μετανάστη συνδικαλιστή των αρχών του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ Λούη Τίκα. Θα παραβρεθούν συντελεστές της ταινίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *