ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (1): Ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του κτιρίου της κλωστοϋφαντουργικής «Ράνα Πλάζα» στο Μπανγκλαντές, τα 2.500 επιζώντα θύματα και οι οικογένειες των 1.127 νεκρών ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις. Μόνο ελάχιστες από τις 28 διεθνείς κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις έχουν δώσει κάποια λεφτά: μέχρι τον Απρίλη μαζεύτηκαν λιγότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ. Ψίχουλα δηλαδή απέναντι στα κέρδη που βγάζουν η Benetton, η Carrefour και οι άλλες επιχειρήσεις από τις άθλιες φάμπρικες σε χώρες με μικρό εργατικό κόστος και όχι μόνο…
ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (2): Μετά από δυο μήνες κατάληψης, η αστυνομία εισέβαλε τελικά στα μέσα Απριλίου στο εργοστάσιο Γκράιφ στην Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας σχεδόν 100 καταληψίες και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Η κρατική καταστολή έθεσε βίαιο τέλος στην απεργία εκατοντάδων εργατών ενάντια στους «μισθούς πείνας» και τις «συνθήκες δουλείας» στην αμερικανική επιχείρηση.
ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (3): Και στην Ισπανία μιλάνε για δήθεν ανάπτυξη της οικονομίας. Παρόλα αυτά η ανεργία αυξάνεται. Μόνο τους πρώτες τρεις μήνες του 2014 χάθηκαν 185.000 θέσεις εργασίας, εκτινάσσοντας την ανεργία στο 25,9%. Σας θυμίζει κάτι;
ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ (1): Πριν από 15 χρόνια, μια παγκόσμια καμπάνια απαίτησε τη διαγραφή χρεών για 41 υπερχρεωμένα κράτη. Το 1999 τα χρέη τους ήταν πάνω από 250% των κρατικών εσόδων ή 150% των εσόδων από εισαγωγές. Πολύ λίγο και πολύ αργά, όπως αποδείχτηκε, αν κάποιος κοιτάξει τη λίστα των σχετικών χώρων ανάμεσά τους οι Αφγανιστάν, Μάλι, Μπουρούντι, Ζιμπάμπουε και τα δυο Σουδάν. Κατά τη γνώμη των διοργανωτών της καμπάνιας ένα και μόνο κούρεμα δεν αρκεί. Προτιμότερη θα ήταν μια «ομαλή διαδικασία αφερεγγυότητας».
ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ (2): Επιτέλους κλείνει μία από τις πιο περιβόητες φύλακες του κόσμου: Μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας ως κέντρο βασανιστηρίων -εκ των οποίων τα τελευταία 11 χρόνια υπό τη διαχείριση των ΗΠΑ- κλείνει το Αμπού Γκράιμπ. Μέχρι εδώ τα καλά νέα για τους κρατούμενούς του. Δεν απελευθερώνονται, απλά μεταφέρονται σε άλλες φυλακές στο Ιράκ.
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ «ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 60: Ο λόγος για τον Μούμια Αμπούλ Τζαμάλ, που καταδικάστηκε το 1982 για τη δολοφονία αστυνομικού που μάλλον δεν είχε διαπράξει. Από τα 60 χρόνια της ζωής του, τα 32 τα έζησε στη φυλακή…
ΤΟ ΤΖΟΚΙΝΓΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ: Επειδή οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στο Μπουρούντι, η αντιπολίτευση κάλεσε για μαζικό τρέξιμο το Μάρτιο. Ο “Μαραθώνιος” όχι μόνο χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία αλλά 70 τζόκερς φυλακίστηκαν και 21 διώκονται ήδη για εξέγερση εναντίον του κράτους.
ΚΙ ΑΛΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ: Τέλη Απριλίου η αστυνομία στην Ταϊβάν διάλυσε με γκλομπς και κανόνια νερού διαδήλωση ενάντια στα σχέδια κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας. Λόγω της συνεχούς αντίστασης, όμως, η κυβέρνηση έκανε πίσω και υποσχέθηκε ότι θα γίνει δημοψήφισμα για το θέμα.
ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΩΤΑ: Τα νερά τους μπορούν να σου καταστρέψουν τα μάτια αλλά έχουν και τις αδυναμίες τους. Ο λόγος για τα ακριβά κανόνια νερού αξίας 900.000 ευρώ που προμηθεύτηκε η γερμανική κυβέρνηση από την Αυστρία. Σε τεστ αντοχής που έγινε τους ρίχτηκαν μικρές φιάλες νερού, μπάλες του τένις και απλά αυγά με αποτέλεσμα να μην αντέξουν καν τα παρμπρίζ τους. Πιστεύω ότι αυτό μετράει για τα καλά νέα της ημέρας (του «Χαμπεριού», όχι του ΣΚΑΪ βέβαια…).
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ: Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αναζήτησε υποστήριξη ψαρεύοντας «τρυφερές» φωτογραφίες αστυνομικών και απλών πολιτών μέσω Twitter. Τους έστειλαν όμως μόνο σκηνές αστυνομικής βίας και γρήγορα η καμπάνια αυτή έγινε διεθνής. Ρίξτε μια ματιά στο ελληνικό Τwitter. Έχουν και ταγκ #MyELAS και πολύ πλάκα…
ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ: Από τα επίσημα στοιχεία της Βουλής μαθαίνουμε ότι τα χρόνια των μνημονίων, από 8.5.2010 μέχρι 28.3.2014, πραγματοποιήθηκαν 20.210 αντιμνημονιακές διαδηλώσεις. Μόνο που μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά αξίζει να συνεχίσουμε τoν αγώνα…
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ: Στα μέσα Απρίλη επειδή κάποιος κατούρησε σ’ έναν ταμιευτήρα, πετάχτηκαν 143 εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού. “Οι πελάτες μας απαιτούν καθαριότητα”, εξήγησε ο κρατικός υπεύθυνος του υδραγωγείου στην αμερικάνικη Όρεγκον για την κάπως ανόητη απόφαση. Να το πει και σε όλα τα πουλιά που πετάνε πάνω από τους ανοιχτούς ταμιευτήρες νερού…
Η διεθνίστρια