Σας θυμίζει κάτι;


……..’Οσο μεγαλύτερες δε ήταν οι προσδοκίες τους για τη «γη της επαγγελίας», τόσο μεγαλύτερες υπήρξαν η απογοήτευση και οι δυσκολίες προσαρμογής.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μετανάστες άρχισαν από το χώρο εργασίας τους και σε δεύτερη φάση εντοπίζονται στο χώρο κατοικίας και στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου διαμονής τους. Στο χώρο εργασίας έγινε η πρώτη, αναγκαστική επαφή με το νέο περιβάλλον, η διαδικασία γνωριμίας με το νέο τρόπο παραγωγής και συναναστροφής με τους συναδέλφους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσαρμογή ή περιθωριοποίηση του μετανάστη.

Οι ‘Ελληνες εργάτες συνάψανε πολύ λίγες σχέσεις με τους συναδέλφους τους στο χώρο εργασίας, σχέσεις που περιορίστηκαν σε απολύτως αναγκαία θέματα σχετιζόμενα με την εργασία και διόλου για τα προσωπικά τους ζητήματα.


Αναφορικά με το χώρο κατοικίας παρατηρείται ότι επειδή ο σπουδαιότερος λόγος που ώθησε στη μετανάστευση ήταν ο οικονομικός, οι ‘Ελληνες μετανάστες δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα για κατοικία. Συνεπώς, πολλοί προτιμούν παλιά, φθηνά και μικρά διαμερίσματα. Οι περισσότεροι ‘Ελληνες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα γκέτο των δυτικογερμανικών μεγαλουπόλεων, όπου διαμένουν κυρίως ξένοι σε παλιά ανθυγιεινά διαμερίσματα, πολλά απο τα οποία είναι προγραμματισμένα να κατεδαφιστούν……

….την περίοδο του 1929-1930 οι Ελληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ όλων των ευρωπαίων μεταναστών. Είχε τότε ξεσηκωθεί πραγματικός σάλος, από αντιδράσεις δημοσιογράφων, αναλυτών και πολιτικών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έλεγαν οι αριθμοί: ότι δηλαδή οι συμπατριώτες μας αντιμετώπισαν στις πόλεις των ΗΠΑ καταστάσεις κοινωνικής εξαθλίωσης, ανάλογες μ’ αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Αλβανοί, Άραβες, Ασιάτες μετανάστες στη χώρα μας….

Να θυμίσουμε ότι με ανάλογο τρόπο είχαν αντιμετωπιστεί από τους βέρους ελληνάρες όταν έφτασαν εδώ και οι κατά τα άλλα “αδελφοί” έλληνες πρόσφυγες του επεκτατικού πολέμου για την “μεγάλη ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”, που οδήγησε στον ξεριζωμό του πολυπολιτισμικού πληθυσμού της μικράς ασίας.

Η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν κι αυτή ένας τόπος “βρωμερών κατσαπλιάδων που ήρθαν να μας πάρουν τις δουλειές μας”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *