Από τη δραστηριότητα της Στρούγκας

Μπόλικο κουκλοθέατρο, παιδικά εργαστήρια, χαριστικά παζάρια, κινηματογράφος, θέατρο, εκδηλώσεις αλληλεγγύης, γέμισαν το προηγούμενο δίμηνο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Στρούγκας. Η συμπλήρωση της πρώτης πενταετίας του χώρου δε μας βρίσκει, ευτυχώς, να καθόμαστε στ’ αβγά μας. Γιορτάζουμε τα γενέθλια με ένα Σαββατοκύριακο εργασιών βελτίωσης του χώρου (βάψιμο, υδραυλικές κι ηλεκτρολογικές εργασίες, καθαριότητες και τακτοποιήσεις του συλλογικού μας νοικοκυριού).

τη σελίδα επιμελήθηκε η ε.

Κουκλοπέμπτες με κουκλοθέατρο ενηλίκων

Μια ξεχωριστή δραστηριότητα γέμισε με επιτυχία τα καθιερωμένα καφενεία της Πέμπτης. Για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο διαφορετικές ομάδες κουκλοθέατρου έδιναν η μια στην άλλη την σκυτάλη στον χώρο της Στρούγκας. Αρκετός κόσμος της γειτονιάς αλλά και φανατικοί υποστηρικτές του κουκλοθέατρου, μαζευόταν κάθε Πέμπτη στις 9:30 απολάμβανε ενδιαφέρουσες παραστάσεις για ενηλίκους.

Πέμπτη 6 Μάρτη: Αρκετή περιέργεια υπήρχε σε όλους μας την πρώτη Πέμπτη του μήνα που σήμανε και την αρχή για το πολύ όμορφο ταξίδι που κάναμε μέσα από τις εβδομαδιαίες παραστάσεις κουκλοθεάτρου για ενήλικες στον χώρο. Το εναρκτήριο λάκτισμα λοιπόν δόθηκε από την Βασιλική Κουστέρη και την παράσταση «Παρούκ». Υπέροχο και τρομακτικό σκηνικό, φώτα και καλοδουλεμένες κούκλες πλαισιώνουν την ιστορία του Παρούκ, μιας κολοκύθας, που ζει σε ένα στοιχειωμένο κάστρο και έρχεται αντιμέτωπος πότε με βρικόλακες και νεκροκεφαλές, πότε με φέρετρα που ξυπνούν και τον κυνηγούν μέχρι να γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα στα μάτια μιας νυχτερίδας… που μετατρέπεται σε κολοκύθα. Μια παράσταση που χάρισε σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, πολύ γέλιο.

Πέμπτη 13 Μάρτη: Πέμπτη απόγευμα στην Στρούγκα ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα όπως ακριβώς και οι ήρωές μας αυτή τη φορά στις 3 παραστάσεις που παρουσιάστηκαν. Ήρωες τις διπλανής πόρτας ο Κυριάκος, Ο κυριος Ντριν και ο Ιγκόρ συναντήθηκαν με ενδιαφέροντα αποτελέσματα για όλους μας. Πρώτος απ’ όλους εμφανίστηκε στη σκήνη «ο κ. Κυριάκος από το παγκάκι του στην πλατεία Καραϊσκάκη» (Φωτεινή Κουντουδάκη) του οποίου την συνήθεια σπάει ένας μελωδικός σκοπός ενός πουλιού που του ξυπνά ανάμεικτα συναισθήματα. Επόμενος κύριος που θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς, «ο Κύριος Ντριν», από την ομάδα «Καραμπόλα», είναι και αυτός εγκλωβισμένος στην καθημερινότητα, τον χρόνο που τρέχει, χτίζει μόνος του τείχη γύρω του ώσπου αποφασίζει δυναμικά να αντιδράσει και να αποδράσει και τα καταφέρνει. Το βράδυ μας κλείνει ο βρικόλακας Ιγκόρ, μέσα από την παράσταση «00:00» των Ελένη Γιαννακοπούλου και Φαίη Ρεϊζίδου, ο οποίος βρίσκει την διέξοδο από την μοναχική του καθημερινότητα μέσα από τη συντροφιά της κάμπιας.

Πέμπτη 20 Μάρτη: Η αυλαία της κουκλοθεατρικής σκηνής ανοίγει για τρίτη συνεχόμενη Πέμπτη βράδυ, 9.30, με δύο παραστάσεις αυτή τη φορά. Αρκετοί κουκλοπαίκτες αλλά και κόσμος της γειτονιάς μαζεύτηκαν για να θαυμάσουν για πρώτη φορά την παράσταση «Il Barbiere» από τον Κουκλοθίασο «Ο Τρελλός του Βασιλιά». Η δημιουργικότητα και η φαντασία ωθούν τον πρωταγωνιστή μας, έναν κουρέα δρόμου με πλανόδιο αυτοσχέδιο κουρείο χωρίς πελάτες, να μεταμορφώσει τα αντικείμενα της δουλειάς του, ψαλίδια, βουρτσάκι, κουδουνάκι, σε κούκλες. Η δεύτερη παράσταση της ημέρας, «500Kg» από την ομάδα Φτουξελευτερία, εντελώς διαφορετική από την πρώτη, μας πηγαίνει σε ένα εργαστήριο όπου παρακολουθούμε την γέννηση της κούκλας κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του κουκλοπαίχτη αλλά κυρίως τη σχέση χειρισμού που αναπτύσσεται μεταξύ τους μέσα από τις δυνατότητες και τις αδυναμίες και των δύο. Ένα ερώτημα που μας προβλημάτισε όλους… Ποιος τελικά χειρίζεται ποιον;

Η τελευταία παράσταση των κουκλοπέμπτων («Παίζουμε;» της Ελένης Βογιατζόγλου και του Μπάμπη Κωστιδάκη) που υπόσχεται ότι θα είναι μια παράσταση όλο εκπλήξεις, συμπίπτει με το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας. Κρατάμε λοιπόν το ρεπορτάζ για το επόμενο φύλλο…

Μικρή αναδρομή στις εκδηλώσεις του Φλεβάρη και του Μάρτη στη Στρούγκα

Παιδικά εργαστήρια και χαριστικό παζάρι

Μια από τις επιτυχημένες δραστηριότητες του χώρου του Στρούγκας με συνέπεια και οργανωτικότητα είναι και το ξακουστό παιδικό εργαστήρι που τους τελευταίους δύο μήνες έχει φιλοξενήσει θεατρικές και κουκλοπαιχτικές παραστάσεις, έχει μασκαρευτεί σε ξέφρενους ρυθμούς και έχει συνθέσει με μεγάλη επιτυχία τις δικές του μελωδίες.

Σάββατο 8 Φλεβάρη: Μια μικρή αλλαγή στην συνηθισμένη μέρα και ώρα που η Στρούγκα γεμίζει παιδικές φωνές συνοδεύτηκε από την διαδραστική παράσταση παιδικού κουκλοθέατρου «Η λίμνη το ‘σκασε» από την ομάδα «Καραμπόλα». Πανέμορφα σκηνικά, μουσικές παραδοσιακών κρουστών και χρώματα μετέφεραν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους που παρευρέθηκαν στα μαγικά Λιανοχορταρούδια όπου τα ζώα που κατοικούν εκεί κινδυνεύουν καθώς το νερό της λίμνης όλο και λιγοστεύει. Σύγχρονοι προβληματισμοί από τους ήρωες που με αλληλεγγύη και συνεργασία καταφέρνουν να διασώσουν την λίμνη τους από την εκμετάλλευση και την ολική καταστροφή.

Κυριακή 16 Φλεβάρη: Η γνωστή και αγαπημένη θεατρική ομάδα «Τσιριτσάντσουλες» ξαναχτυπά δυναμικά και αγωνιστικά με την «Αστροαπεργία». Κυριακή λοιπόν την καθιερωμένη ώρα, δηλαδή στις 12 στο καθιερωμένο μέρος, μαζεύτηκαν πολλοί μικροί μας φίλοι και παρακολούθησαν τα αστέρια του γαλαξία μας να συνεργάζονται και να (αντι) δρουν ομαδικά μεταφέροντας σε όλους παρευρισκόμενους μικρούς και μεγάλους το μήνυμα της αγάπης.

Κυριακή 23 Φλεβάρη: Καρναβαλικοί ρυθμοί, σερπαντίνες, κομφετί, πειρατές, γοργόνες, μυθικά πλάσματα, φαντάσματα έκαναν την εμφάνιση τους στον χώρο της γειτονιάς μας στο πικ των φετινών Αποκρεών. Από τις 12 το πρωί που άρχισαν να μαζεύονται οι πρώτοι μικροί μασκαράδες και μέχρι αργά το μεσημέρι έπαιξαν διάφορα ομαδικά παιχνίδια χόρεψαν, γέλασαν και δημιούργησαν ένα μεγάλο πολύχρωμο χαρταετό. Άντε και του χρόνου!

Παράλληλα την ίδια μέρα στήθηκε ξανά το χαριστικό παζάρι στον εξωτερικό χώρο της Στρούγκας. Μια δραστηριότητα που ξεκίνησε περιστασιακά αλλά μετατράπηκε σε μόνιμη λόγω των αναγκών της περιοχής μας. Αρκετά υλικά, κυρίως ρούχα και παιχνίδια μαζεύτηκαν και αυτή την φορά αλλά και αρκετά μοιράστηκαν σε κόσμο που τα χρειαζόταν.

Κυριακή 9 Μάρτη: Άλλο ένα κουκλοθέατρο στήνεται για τους μικρούς μας φίλους στον χώρο της Στρούγκας, Κυριακή πρωί! Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι «Ο ήλιος και ο ποντικός» από την ομάδα «Καραμπόλα» ζωντανεύει μια παράσταση με διαδραστικά στοιχεία που έφερε τα παιδιά που μαζεύτηκαν να έρθουν σε επαφή με τους ήρωες της ιστορίας και σαφώς με τον πιο δυνατό απ’ όλους τον Ποντικό!

Κυριακή 23 Μάρτη: Κυριακή πρωί και ο χώρος αυτή τη φορά γεμίζει μελωδίες. Παρά την μικρότερη αυτή τη φορά προσέλευση των μουσικών μας οι ήχοι των κρουστών, πνευστών, έγχορδων, μεγάλων, μικρών, αυτοσχέδιων και μη μουσικών οργάνων με τα οποία ασχολήθηκαν, ταίριαξαν υπέροχα με την ηλιόλουστη μέρα. Τα παιδιά έκαναν πρώτα ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην ιστορία της μουσικής μέσα στους αιώνες και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, ξεκινώντας από τα πρωτόγονα μουσικά όργανα μέχρι και τα σύγχρονα. Έπειτα οι μικροί συνθέτες πέρασαν από την θεωρία στην πράξη και με την συνοδεία του αφρικάνικου τζέμπε και του αρμόνιου να δίνουν πού και πού τον παλμό έπαιξαν διάφορα παιχνίδια πάντα παράγοντας ήχους.

Τελευταία Κυριακή του μήνα και άνοιξε ξανά το χαριστικό παζάρι που λειτουργεί συστηματικά πλέον. Πολλά ρούχα γυναικεία, παιδικά και αντρικά έρχονται και φεύγουν αλλάζοντας χέρια. Αρκετός ενδιαφερόμενος κόσμος μαζεύτηκε και αυτή τη φορά με στόχο την ανταλλαγή και την κάλυψη των αναγκών του. Ραντεβού λοιπόν πάλι σε ένα μήνα!!!

Cine Strouga

Έκτο φύλλο κυκλοφορίας για το Χαμπέρι και η θεματική των προβολών που έγιναν στην Στρούγκα τον Μάρτη είχε να κάνει με δημοσιογραφικές ιστορίες και πρωτοσέλιδα. Μέσα από δύο πολύ καλές ταινίες, «The Front Page» & «Meet John Doe», που προβλήθηκαν δυο διαδοχικές Κυριακές, 16 και 23 Μάρτη, προσπάθησε να γίνει μια σύνδεση όχι του περιεχομένου, αλλά της γενικότερης αναφοράς στον Τύπο. Διαφθορά, συγκάλυψη, παραποίηση γεγονότων, ειδήσεις-πυροτεχνήματα … έδιναν και έπαιρναν στην «μεσαία οθόνη» της Στρούγκας, καμία σχέση με το Χαμπέρι δηλαδή!

Θεατρική παράσταση

Για δυο ημέρες, Παρασκευή & Σάββατο 21-22/2, φιλοξενήθηκε στον χώρο η θεατρική/μουσική/εικαστική παράσταση της Μαίρης Μαραγκουδάκη «Αιώνιος Προμηθέας» σε ποίηση των Κατερίνα Γώγου, Μπέρτολτ Μπρέχτ και κείμενα των Αλμπέρ Καμί και Φράνκα Ράμε.

Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Μια ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση φιλοξενήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Πέμπτη 13/2 στο χώρο της Στρούγκας. «Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» προτάσσει η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση και γίνεται συζήτηση με κεντρικό πρόσωπο την ακτιβίστρια-μέλος της Παλαιστινιακής Επιτροπής για το μποïκοτάζ (BNC)-και ποιήτρια Rafeef Ziadah, γύρω από την καμπάνια μποϊκοτάζ ενάντια στο σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Ακόμη, τα ποιήματα που απαγγέλθηκαν ενίσχυσαν το αίσθημα αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό.

Ρεμπέτικο γλέντι αλληλεγγύης

Ακούστε κ’ άλλο ένα χαμπέρι χαρωπό, θα ‘ρθεί μια κομπανία το βράδυ στο χωριό… Αυτό συνέβη την Παρασκευή 14 Μάρτη το βράδυ στην Στρούγκα όπου η γνωστή μουσική κομπανία,«Λαϊκή Οργή», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του συντρόφου και φίλου Στέλιου μαζεύτηκε και χάρισε κέφι και διασκέδαση μέχρι πρωίας σε όλους εμάς που θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο μας και επιχειρούμε να το κάνουμε πράξη.

Προσεχώς στη Στρούγκα:

6 Απρίλη, 12 το μεσημέρι: Το παιδικό εργαστήρι της Στρούγκας φιλοξενεί το Θέατρο Μαριονέτας Ανταμαπανταχού και την παράσταση «Κουκλοποιήματα, στου χορού τα βήματα».

Δημοσιεύτηκε στο “Χαμπέρι”, στο φύλλο του Απρίλη. Το “Χαμπέρι” συντάσσεται από ομάδα εργασίας της συνέλευσης του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου “Στρούγκα”. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *