Tum polisler de domuzlar ve katildirler…

Ή μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι, όπως αποδίδεται στα ελληνικά το προσφιλές, προαναφερθέν σύνθημα. Αυτό λοιπόν, ηχούσε για μέρες στους δρόμους της Τουρκίας με αφορμή την κατάληξη του 15χρονου Berkin Elvan, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και 9 μήνες σε νοσοκομείο της γείτονος, κατόπιν τραυματισμού του από κροτίδα που του πέταξαν οι μπάτσοι του Ερντογάν, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο θάνατος του μικρού Berkin ώθησε τον τουρκικό λαό να ξαναβγεί στους δρόμους, προκειμένου να τιμήσει την μνήμη του μικρού και να αντισταθεί στην πρωτοφανή καταστολή που υφίσταται. Εντούτοις, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο γεγονός, πως οι Τούρκοι οπαδοί απέδειξαν για άλλη μία φορά –έπειτα από τον ιδιαζούσης σημασίας ρόλο που διαδραμάτισαν στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής τον Ιούνιο του 2013- πως είναι κάτι παραπάνω από «πρόβατα». Στα περισσότερα γήπεδα της Τουρκίας αναρτήθηκαν πανό κατά της κρατικής βίας, ενώ αξίζει να αναφερθεί το πανό που κρέμασαν στα Εξάρχεια οι Vamos Bien, σύνδεσμος της τουρκικής Φενέρμπαχτσε, και το οποίο είχε φωτογραφίες του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του Berkin και έγραφε «παιδιά της ίδιας θάλασσας».

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και η αντίδραση των Ελλήνων οπαδών, καθώς αρκετοί σύνδεσμοι φρόντισαν να τιμήσουν την μνήμη του μικρού. Ενδεικτικά θ’ αναφέρουμε το πανό που ανέβασαν οι οργανωμένοι της ΑΕΚ στον αγώνα με την Τριγλία Ραφήνας στις 16 Μαρτίου, στο οποίο παραλλήλιζαν τον θάνατο του Berkin με τον θάνατο του Αλέξη, καταδικάζοντας την κρατική καταστολή. Την ίδια ημέρα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ, οι Αρειανοί έγραψαν «Αναπαύσου εν ειρήνη Μπερκίν», κάνοντας και νύξη για την πολιτική τρομοκρατίας που εφαρμόζει ο Ερντογάν.

Την ίδια ημέρα, στον αγώνα που διεξήχθη για το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της ΕΠΣ Αχαΐας, οι ποδοσφαιριστές της Αυτόνομης Ποδοσφαιρικής Ομάδας, συλλόγου γνωστού στις τοπικές κοινωνίες για την δράση του, κράτησαν, πριν την έναρξη του αγώνα, πανό στα τούρκικα που έγραφε «Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος, Ελβάν. Παιδιά 15 χρονών νεκρά, μη ξεχνάτε, εμείς δεν συγχωρούμε», ενώ παράλληλα φίλοι της ομάδας κρέμασαν πανό με το γνωστό σύνθημα «Μπάτσοι, Γουρούνια, Δολοφόνοι», επίσης γραμμένο στα τούρκικα. Τέλος, τον γύρο του δια- δικτύου έχει κάνει μία φωτογραφία απ’ την πορεία μνήμης για τον 15χρονο, στην οποία εικονίζεται ένα άτομο να συγκρούεται με την αστυνομία φορώντας κασκόλ του Παναθηναϊκού.

Δυστυχώς, όμως, τα μαντρόσκυλα της ΕΛ.ΑΣ. φανέρωσαν για μία ακόμη φορά το ειδεχθές πρόσωπό τους, καθώς δεν επέτρεψαν στους οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννενα να βάλουν στο γήπεδο πανό για το περιστατικό, θεωρώντας το –προφανώς- απειλή για την διασάλευση της δημόσιας ασφάλειας, και επέδειξαν με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στους Τούρκους μπάτσους. Τέτοια περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας, δεν είναι άγνωστα στην ελληνική κοινωνία, το αντίθετο θα λέγαμε. Γι’ αυτό τον λόγο, το παράδειγμα των Τούρκων οπαδών και εν γένει του τουρκικού λαού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα αντίστασης στο «άκρο της κρατικής βίας».

ΟΕ

Δημοσιεύτηκε στο “Χαμπέρι”, στο φύλλο του Απρίλη. Το “Χαμπέρι” συντάσσεται από ομάδα εργασίας της συνέλευσης του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου “Στρούγκα”. Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των συντακτών τους. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *