Από τη δραστηριότητα της Στρούγκας

Τέσσερις μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στους δρόμους της γειτονιάς και πιαστήκαμε χέρι χέρι στα στενάκια της και η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε η επαφή. Όλο αυτό το διάστημα ήταν γεμάτο εξελίξεις, αλλαγές ‒ή και όχι‒ στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις συνηθισμένες και γνωστές πλέον, εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια, δραστηριότητες του χώρου.

τη σελίδα επιμελήθηκαν η ε. και o Los Ψ

6 Χρόνια Στρούγκα Τριήμερο Γενεθλίων
Πέρασαν 6 ολόκληρα χρόνια από τότε που με το σκεπτικό κατάληψη κόντρα στην εγκατάλειψη, η Στρούγκα από ένα ερειπωμένο κτίριο πήρε ζωή και άνοιξε στον κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο. Φέτος, λοιπόν, έχοντας κέφι και περισσή διάθεση ξεκίνησε την Παρασκευή 27/3 ο τριήμερος εορτασμός με συναυλία των συγκροτημάτων Τοξικά απόβλητα, Blue Night Trip, Dirty Fuse και Dead Dranks, ενώ ακολούθησε πάρτι με τους παρευρισκόμενους σε μέθη γενεθλίων. Παρόλο που είναι καλά τα γλέντια και οι χαρές, θεωρήσαμε γόνιμο την επόμενη μέρα, Σάββατο 28/3, να οργανώσουμε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Καπιταλιστική επέλαση στις γειτονιές, εκμετάλλευση ελεύθερων και δημόσιων χώρων, αντίσταση από τα κάτω». Από το μικροεπίπεδο λοιπόν της γειτονιάς μας θελήσαμε να μεταφέρουμε τις δικές μας εμπειρίες από τον αγώνα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων αλλά και των ζωών μας και να χαρτογραφήσουμε τη γενικότερη σφαίρα των αγώνων της πόλης. Είναι αμφίβολο αν τα καταφέραμε καθώς το ενδιαφέρον δεν ήταν μεγάλο, το σίγουρο όμως είναι ότι θα συνεχίσουμε ‒ δεν το βάζουμε κάτω. Η εορταστική ατμόσφαιρα πάντως έκλεισε αισιόδοξα με ρεμπέτικο γλέντι στο οποίο μαζεύτηκε κόσμος από την γειτονιά και όχι μόνο. Με τις μελωδικές φωνές τους οι «Αναφανδόν» μάς κράτησαν και τους κρατήσαμε συντροφιά μέχρι αργά το βράδυ πίνοντας και τρώγοντας όλοι μαζί.

Στο σημείο αυτό θα ήταν σκόπιμο και χρήσιμο να δούμε ένα κομμάτι του κειμένου που βγήκε όταν έγινε η κατάληψη στην Στρούγκα, γιατί μπορεί να πέρασαν 6 χρόνια αλλά το σκεπτικό μας είναι το ίδιο:

Κουραστήκαμε να βλέπουμε εδώ και χρόνια τους ελεύθερους δημόσιους χώρους συνάντησης των πολιτών και τους χώρους πράσινου να λιγοστεύουν, να ρημάζουν και να χάνονται κάτω από την πίεση επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.

Επιλέγουμε να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο όπου οι κάτοικοι θα μπορούμε να συναντιόμαστε, να συζητούμε, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να δρούμε συνδιαμορφώνοντας πάνω σε ζητήματα πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά. Για να πάψουμε να είμαστε θεατές μιας θλιβερής κατάστασης, να ξεκουνήσουμε από τον καναπέ και τις καφετέριες. Για να νιώσουμε ξανά τη χαρά της δημιουργίας, της αλληλεγγύης και του διαλόγου. Ξεκινάμε σήμερα με την ελπίδα και τη δύναμη που μας δίνει ένας τέτοιος στόχος:

Αν δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι θα τους δημιουργήσουμε εμείς.

Εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης & αλληλεγγύης

Πάρτι Αλληλεγγύης στο Ταμείο Αλληλεγγύης Διωκόμενων Αγωνιστών, 7/3

Μέσα στη δίνη των εξελίξεων των δύο τελευταίων μηνών με μια μακρόχρονη απεργία πείνας από τους αγωνιστές κρατούμενους των φυλακών (βλ. σχετική ανακοίνωση του χώρου) αλλά και ένα κύμα αλληλέγγυων, η κατάληψη της Στρούγκας συνδιοργάνωσε με την κατάληψη της έπαυλης Κουβέλου αλλά και συντρόφους/-ισσες από τα Πατήσια πάρτι οικονομικής ενίσχυσης του ταμείου αλληλεγγύης διωκόμενων αγωνιστών. Μια εκδήλωση που παρότι είχε αποφασιστεί πριν την έναρξη της απεργίας πείνας, καθώς οι ανάγκες του εν λόγω ταμείου είναι συνεχείς και αυξημένες, συνέπεσε και ενίσχυσε με τον τρόπο της την συνέχιση του αγώνα που έτσι και αλλιώς δεν έχει τέλος… μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής.

Μοτοπορεία & Μικροφωνική, 3/4

Στο πλαίσιο κινήσεων αλληλεγγύης στον προαναφερθέντα σθεναρό αγώνα των απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων, η Στρούγκα μαζί με συντρόφους από το «Στέγαστρο» στο Γαλάτσι, το στέκι «Άνω-Κάτω» στα Πατήσια, Αναρχικούς Κομμουνιστές από την Κυψέλη και το Γκύζη και την «Αντίστροφη Μέτρηση» πραγματοποίησαν μοτοπορεία αντιπληροφόρησης που κατέληξε στο χώρο της Στρούγκας όπου μοιράστηκαν κείμενα και ενημερώθηκε ο κόσμος της γειτονιάς.

Σχιζογλέντι Αλληλεγγύης, 19/4

Οι Τσιριτσάντσουλες, γνωστοί και αγαπημένοι από τους θεατρικές παραστάσεις τους και όχι μόνο, μαζί με τη Στρούγκα συνδιοργάνωσαν «Σχιζογλέντι Αλληλεγγύης» για την οικονομική ενίσχυση του Ελευθεριακού Στεκιού Βέροιας και της αναρχικής ομάδας Baruti που αντιμετωπίζουν σειρά διώξεων. Το ποτό, το φαγητό και η καλή διάθεση γέμισαν τον χώρο μαζί με τις σχιζομελωδίες των σχιζομουσικών. Σχιζοκατάσταση λοιπόν, γιατί η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Live: Rakias Street Parade

To Σάββατο 14/02 στο χώρο φιλοξενήθηκε ο Rakias Street Parade για ένα ξεχωριστό μουσικό live που σίγουρα μας έβγαλε έξω από τις συνηθισμένες επιλογές.

Θεατρική παράσταση: «Μη χάνεσαι»

Σάββατο βράδυ και τι καλύτερο από μια θεατρική παράσταση; «Τίποτα άλλο» ήταν η απάντηση που δώσαμε και έτσι το Σάββατο 21/3 στο χώρο της Στρούγκας μάς επισκέφτηκε η θεατρική ομάδα εκπαιδευτικών «Μη Χάνεσαι» με το έργο «Ο Ρωμηός» βασισμένο σε κείμενα του Γεωργίου Σουρή. Διαχρονικά κείμενα με αιχμές για τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα και καυστικό ύφος ήταν κάποια από τα στοιχεία που συνέθεσαν μια πολύ όμορφη προσπάθεια που μας κράτησε προσηλωμένους από την αρχή μέχρι το τέλος. Όσοι επιλέξατε κάτι άλλο για το Σάββατο ξανασκεφτείτε το την επόμενη φορά!

Παιδικά Εργαστήρια

Με τη σειρά τους τα παιδικά εργαστήρια άνθισαν τους τελευταίους μήνες με πληθώρα θεμάτων και δραστηριοτήτων με άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρών θαμώνων. Κάθε άλλο παρά βαρέθηκαν λοιπόν οι μικροί μας φίλοι το τελευταίο διάστημα αφού παρακολούθησαν προβολές, κουκλοθέατρα, επιδόθηκαν στη γυμναστική, συμμετείχαν σε θεατρική παράσταση και έκαναν μια μεγάλη βουτιά στο βυθό! Συγκεκριμένα την Κυριακή, 01/02, παρακολουθήσαμε μικροί και μεγάλοι την ταινία «Το παιδί και ο κόσμος», μια προσέγγιση του πραγματικού κόσμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μακριά από το συνηθισμένο εξωραϊσμένο μοτίβου του φανταστικού κόσμου των παραμυθιών. Έφτασαν με τη σειρά τους και οι απόκριες και τι καλύτερο θα μπορούσε να διοργανωθεί από ένα μεγάλο αλλά και δημιουργικό αποκριάτικο πάρτι την Κυριακή 15/02, με χειροτεχνίες, γαϊτανάκια, αλευρομουτζουρώματα και πολύ κέφι. Μετά τα γλέντια και τους χορούς μερικές ασκήσεις γιόγκα για παιδιά ήταν απαραίτητες αλλά και πολύ διασκεδαστικές για τους μικρούς μας φίλους την Κυριακή 01/03. Το καλοκαίρι έρχεται και είπαμε να κάνουμε μια πρόωρη βουτιά στο βυθό του παραμυθιού με πρωταγωνιστή τον ξιφία Ιερεμία, την Κυριακή 15/03, και να καταλάβουμε ότι το ζήτημα του εκφοβισμού για μικρούς και μεγάλους, μέσα και έξω από τα σχολεία, είναι ένα θέμα για το οποίο δεν θα πρέπει να σιωπούμε. Έξι χρόνια γιόρτασε η Στρούγκα την Κυριακή 29/03 και οι μικροί αγωνιστές ζωντάνεψαν ένα φοβερό παραμύθι μεταμφιεζόμενοι σε ποντίκια και κάνοντας απεργία και κατάληψη στο Εργοστάσιο Τυριών διεκδικώντας τι άλλο; Το δίκιο τους! Εκείνοι φαίνεται να τα κατάφεραν, ας παραδειγματιστούμε λοιπόν. Ο Απρίλιος έκλεισε με δύο κουκλοθεατρικές παραστάσεις: «Τα ταξίδια του μικρού Πρίγκιπα» την Κυριακή 5/4, βασισμένη στο γνωστό και αγαπημένο παραμύθι από την ομάδα «Ο Τρελλός του Βασιλιά» και «Ο Ήλιος κι ο Ποντικός» την Κυριακή 26/4 από την ομάδα «Καραμπόλα».

Cine Strouga

Με ποικιλομορφία και αδιάλειπτη παρουσία στο διάστημα των τεσσάρων αυτών μηνών συνέχισε τις προβολές της η κινηματογραφική ομάδα της κατάληψης. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά…

Η αρχή έγινε την Κυριακή 18/1 με την ιταλική ταινία «Δουλεύοντας με το πάσο μας». H ταινία-σταθμός για το κίνημα της αυτονομίας, περιγράφει την γέννηση δεκάδων ελεύθερων ραδιοφωνικών σταθμών στην Ιταλία του 1977, τα οποία έδωσαν φωνή στο κίνημα και προκάλεσαν τριγμούς στην κανονικότητα της κοινωνίας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Για όσους χάσατε την εκρηκτική αυτή ταινία, επισκεφτείτε το blog μας ώστε να μάθετε πως μπορείτε να την απολαύσετε σπίτι σας!

Εν μέσω εκλογικού πυρετού και «προσμονής» διεξήχθη η επόμενη προβολή της ταινίας «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη στις 23/1. Η νοοτροπία της μεταπολίτευσης ήρθε να συναντήσει την «ελπίδα που έρχεται» στο πλαίσιο του αντιεκλογικού Cine Strouga. Όσους πιστούς δεν προσήλθαν θα τους περιμένουμε στις επόμενες εκλογές…

Την Κυριακή 1/2 σειρά είχε η τελευταία χρονικά επιτυχία του Γιάννη Οικονομίδη, «Το μικρό ψάρι». Στα δεκαεννιά του ο Στράτος διαπράττει ένα έγκλημα πάθους και περνάει τη μισή του ζωή στη φυλακή υπό την προστασία ενός αρχινονού, του Λεωνίδα, στον οποίο χρωστάει τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής με αντίπαλη συμμορία. Όταν ο Στράτος αποφυλακίζεται, προσπαθεί με κάθε τρόπο να του το ξεπληρώσει βοηθώντας τον.

Οι υπόλοιπες Κυριακές του Φλεβάρη συνεχίστηκαν με το αφιέρωμα που ετοίμασε η κινηματογραφική ομάδα στον Σουηδό σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον για να πάρουμε μια γεύση σχετικά. Αρχικά, στις 8/2 προβλήθηκαν τα «Τραγούδια απ’ τον δεύτερο όροφο». Στη συνέχεια, 15/2 εν μέσω βαρυχειμωνιάς, μας κράτησε συντροφιά «Μια ερωτική ιστορία». Το αφιέρωμα στον Σουηδό σκηνοθέτη τελείωσε με την προβολή της ταινίας «Εσείς οι ζωντανοί» την Κυριακή 22/2.

Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος ήταν η θεματική για τον μήνα Μάρτη. Μαφία, πολιτική διαφθορά, συμπλέγματα εργολάβων, πολιτικών και μαφιόζων που επιβάλλονται με ωμή βία πάνω στα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα στη γειτονική Ιταλία· μια εικόνα που δε διαφέρει παρά στις μορφές της και όχι στην ουσία της απ’ την ελλαδική πραγματικότητα.

Αρχής γενομένης λοιπόν την 1η Μάρτη με το «Γόμορρα» του Ματέο Γκαρόνε. Βασισμένο στο βιβλίο-ντοκουμέντο του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος έκτοτε ζει υπό μόνιμη αστυνομική επιτήρηση. Το αφιέρωμα συνεχίστηκε στις 8/3 με το «Ιl Divo» του Πάολο Σορεντίνο, όπου περιγράφεται η ιστορία του εφτά φορές πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι, του ισχυρότερου πολιτικού άντρα της μεταπολεμικής Ιταλίας. Τη θεματική αυτή ολοκλήρωσε η εκπληκτική ταινία «Τα χέρια πάνω απ’ την πόλη» του Φραντζέσκο Ρόσι.
O Mάρτης ολοκληρώθηκε με τον «Βασιλιά» στις 22/3, μια ταινία-σταθμό του ελληνικού κινηματογράφου που βάζει έντονα και ξεκάθαρα το ζήτημα της ξενοφοβίας. Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, το «Nightcrawler», στις 05/04 ήρθε να μας ανεβάσει λίγο την αδρεναλίνη και να ταράξει λίγο τα νερά της καθημερινότητάς μας. Τις προβολές έκλεισε το «Shooting dogs», μια ταινία για την γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Και αν αυτά σας φαίνονται πολλά και δυσνόητα, πού να δείτε τώρα που θ’ ανοίξει σιγά-σιγά το θερινό Cine Strouga…

Διαβά-Ζουμε
Άλλη μια συνάντηση του «Διαβά-ΖΟΥΜΕ» πραγματοποιήθηκε στο καφενείο της Παρασκευής 9 Γενάρη. Ελλείψει χώρου, δεν μεταφέρουμε το πλήρες περιεχόμενο της εκδήλωσης. Ωστόσο να πούμε ότι ο δαίμων του τυπογραφείου απέδωσε στο προηγούμενο φύλλο την Μαζική ψυχολογία του φασισμού στον Έριχ Φρομ, αντί του Βίλχελμ Ράιχ. Ελπίζουμε να μη μας παρεξήγησε κανείς απ’ τους δυο τους!

Δημοσιεύτηκε στο Χαμπέρι 11, Μάης 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *