Από τη δραστηριότητα της Στρούγκας

Μέσα σ’ ένα έντονο πολιτικό δίμηνο, εντός κ εκτός τειχών της πόλης, ο χώρος της Στρούγκας φιλοξένησε και οργάνωσε ποικίλες εκδηλώσεις για όλα τα γούστα που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο.

τη σελίδα επιμελήθηκε o Los Ψ

Cine Strouga

Φτωχότερο (σε συνάρτηση πάντα με το πώς μας έχει συνηθίσει η κινηματογραφική ομάδα της κατάληψης), αλλά ως συνήθως ποιοτικό ήταν το πρόγραμμα των κινηματογραφικών προβολών. Στις 19 Οκτώβρη, λοιπόν, προβλήθηκε η ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, «Η κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας». Πρόκειται για μια ταινία γαλλικής παραγωγής που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 1972. Μια παρέα έξι φίλων προσπαθεί επανειλημμένα να συναντηθεί για φαγητό, αλλά τα σχέδια τους συνεχώς ματαιώνονται. Ενώ αρχικά όλα μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα κακής συνεννόησης, τελικά τα εμπόδια που προκύπτουν γίνονται ολοένα και πιο περίεργα. Η ανατρεπτική ματιά του σκηνοθέτη έδωσε στο κοινό τροφή για σκέψη κινηματογραφική και πολιτική.

Επειδή ακόμη καλύτερες Κυριακές έρχονται με το νέο έτος ενημερωθείτε απ’ τις αφίσες που κυκλοφορούν στην πόλη ή επισκεφτείτε το blog μας https://strouga.espivblogs.net για τις επερχόμενες προβολές και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα δρώμενα που ετοιμάζουμε, γιατί τις Κυριακές ούτε δουλεύουμε ούτε ψωνίζουμε, κυρίες και κύριοι!

Βραδιά Παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής

«Καλώς ορίσαν φίλοι μας
και κάμανε και κόπο,
Κι ήρθανε κι τιμήσανε
τον ιδικό μας τόπο»

Έτσι λέει μια γνωστή και αγαπημένη κρητική μαντινάδα. Το βράδυ, λοιπόν, της Παρασκευής 17 Οκτώβρη, λεβέντες φίλοι Κρητικοί ήρθαν με τις λύρες και τα λαούτα τους και μας κράτησαν μουσική συντροφιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα έσοδα της βραδιάς διατέθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών από την επίθεση που δέχτηκε ο χώρος της κατάληψης στις αρχές του καλοκαιριού. Για όσους έχασαν το εκρηκτικό τρίο που δημιούργησαν η μουσική, η ρακή και οι μεζέδες, επιφυλασσόμαστε για το εγγύς μέλλον.

Παιδικά Εργαστήρια

Με ποικιλία θεμάτων και περίσσιο ενδιαφέρον συνέχισε να χρωματίζει τα πρωινά των Κυριακών της πόλη μας το παιδικό εργαστήρι της Στρούγκας.

Σε συνέχεια του προηγούμενου εργαστηρίου που ασχολήθηκε με τον προσφυγικό συνοικισμό, μικροί και μεγάλοι επισκέφτηκαν στις 26 Οκτωβρίου το «Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού» και μυήθηκαν ακόμα περισσότερο στα μυστικά και τις συνήθειες των Μικρασιατών προσφύγων. Οι λιλιπούτειοι φίλοι μας έμαθαν για τις κακουχίες που πέρασαν και τον τρόπο ζωής που είχαν οι πρόσφυγες, ενώ οι μεγαλύτεροι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πάνω στο ιστορικό αυτό θέμα.

Στις 2 Νοεμβρίου ο κουκλοθίασος «ΨΕΥΤΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΑ» έδωσε το παρόν στο χώρο της Στρούγκας, παρουσιάζοντας μας… «Ένα ξεχωριστό τίποτα». Γάτοι και σκύλοι ζωντάνεψαν στα χέρια και στις φωνές των θιασωτών (κουκλοπαιχτών) που ερμήνευσαν μια τόσο ξεχωριστή και επίκαιρη ιστορία, που άφησε χαρούμενος και λίγο πιο σοφούς τους μικρούς μας φίλους.

Λίγο αργότερα μες στο Νοέμβρη και συγκεκριμένα στις 16 του μήνα, πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό εργαστήρι για την ειρήνη. Η ιστορία μιας πόλης που κατάφερε με το δικό της μοναδικό και παιχνιδιάρικο τρόπο να διώξει τον κ. Πόλεμο, που επιχείρησε να της επιτεθεί. Γιατί σε καμιά πόλη, όπως μας δήλωσαν σύσσωμα και αποφασισμένα τα παιδιά με όλη την αθωότητα που τα διακρίνει, δεν υπάρχει θέση για πόλεμο, παρά μόνο για γέλια, παιχνίδια, δέντρα, έρωτα, ελευθερία και… ειρήνη.

Τέλος, το πρώτο εργαστήρι του Δεκέμβρη, στις 7 του μήνα, ασχολήθηκε με τις ομοιότητες που μας ενώνουν και τις ιδιαιτερότητες που μας διακρίνουν, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα-μήνυμα «ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ- ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ». Αφού λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε τι είναι η αναπηρία, καταλήξαμε πως ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά, δυνατότητες και αδυναμίες, είμαστε ικανοί να καταφέρουμε τα πάντα, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμη της θέλησης και να νικήσουμε τις δυσκολίες!

Χαριστικό-Ανταλλακτικό Παζάρι

Όλο αυτό τον καιρό λειτουργεί παράλληλα τα κυριακάτικα πρωινά το παζάρι μας, όπως το έχουμε μάθει και το έχουμε αγκαλιάσει, γιατί κανείς δε σώθηκε αγοράζοντας!

Εκδηλώσεις- Συζητήσεις

Μπορεί οι κινηματογραφικές προβολές το τελευταίο διάστημα να μπήκαν στο ψυγείο, αλλά τη θέση τους πήραν ενδιαφέρουσες και σημαντικές συζητήσεις γύρω από τοπικά και μη θέματα.

«Η επερχόμενη διάλυση του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας και οι αντιστάσεις από τα κάτω»

Στις 25 Οκτωβρίου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο της Στρούγκας γι’ ακόμη μια φορά τον ψυχίατρο Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος μας ενημέρωσε για την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της δημόσιας ψυχικής υγείας και τον επερχόμενο κατακερματισμό του συστήματος αυτής, με το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων να αναμένεται μέσα στο νέο έτος. Μετά από την κατατοπιστικότατη εισήγηση του γιατρού αλλά και τις παρεμβάσεις ειδικών από το νεοσύστατο Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας και γύρω περιοχών, ακολούθησε μια εκτενής συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων. Η θεματολογία κινήθηκε γύρω από ζητήματα και προβληματισμούς ιατρικού χαρακτήρα, αλλά κυρίως αυτό που απασχόλησε τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση ήταν οι μορφές αντίστασης που αναπτύσσονται και θα μπορούσαν ν’ αναπτυχθούν για την προαγωγή και την προστασία της ψυχικής υγείας. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα το οποίο είναι σε έξαρση, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, και είναι αναγκαίο ν’ απασχολήσει ακόμη περισσότερο το σύνολο της κοινωνίας.

«Ενημέρωση-Συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από την κατεδάφιση της Στρούγκας»

Αμέσως μετά την δημοσίευση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας για το οικονομικό έτος 2015, στα οποία προβλέπεται κωδικός για την κατεδάφιση του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου της Στρούγκας, υπήρξε εγρήγορση από τον κόσμο τόσο του χώρου, αλλά και ευρύτερα της γειτονιάς. Η υπεράσπιση της Στρούγκας είναι αδιαμφισβήτητη γι’ αυτό και οι μορφές αντίδρασης στα νέα δεδομένα που προσπαθούν να επιβληθούν από την νέα δημοτική αρχή ήταν ποικίλες. Από παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία βέβαια ψήφισαν και επικύρωσαν την απόφαση της κατεδάφισης, μέχρι την ανοιχτή συζήτηση-ενημέρωση για το θέμα αυτό την Κυριακή στις 30 Νοέμβρη. Η συζήτηση αυτή ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, με παρεμβάσεις από αλληλέγγυους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα από αντίστοιχου πολιτικού προσανατολισμού δημοτικές αρχές (Βίλα Ζωγράφου-δήμος Ζωγράφου, Μπαρουτάδικο-Σινιάλο-δήμος Αιγάλεω, Ιερισσός στην Χαλκιδική). Το κλίμα μπορεί ν’ αποτυπωθεί επαρκώς στο τρίπτυχο Αντίσταση-Αυτοοργάνωση-Αλληλεγγύη που συνθέτει συνολικά τη λογική του χώρου της Στρούγκας γιατί ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ.

«Δεκέμβρης 2008-Δεκέμβρης 2014: Τι άφησε πίσω της η φλόγα της εξέγερσης»

Έξι χρόνια μετά την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απ΄ τον μπάτσο, ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και εν μέσω μιας ακόμα παρ΄ ολίγον κρατικής πολιτικής δολοφονίας του φίλου του Αλέξη και αναρχικού κρατούμενου Νίκου Ρωμανού μετά από 31 ημέρες απεργός πείνας «για μια ανάσα ελευθερίας», προσπαθήσαμε να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου και να αφουγκραστούμε 6 χρόνια μετά τι ήταν και τι άφησε η μεγαλειώδης εξέγερση του Δεκέμβρη του ‘08. Παιδί των ημερών εκείνων είναι η κατάληψη της Στρούγκας και άλλα παρόμοια αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, που αποτελούν και θα αποτελέσουν ανάχωμα για τους επερχόμενους αγώνες μας, γιατί κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ.

Διαβά-Ζουμε

Ναι, είναι γεγονός, είναι πάλι εδώ! Στο καφενείο, λοιπόν, της 12ης Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η τρίτη -μετά από καιρό είναι η αλήθεια- συνάντηση του Διαβά-Ζουμε. Κόσμος που αγαπάει το διάβασμα μαζεύτηκε στο χώρο της Στρούγκας και απολαμβάνοντας το ποτό του μοιράστηκε με τους υπόλοιπους ένα ανάγνωσμα που θεώρησε αξιόλογο. Όλα αυτά γιατί η μόρφωση μπορεί και πρέπει να είναι στα χέρια όλων μας. Η διαδικασία της μάθησης δεν είναι στείρα διαδικασία μιας μόνο κατεύθυνσης και η γνώση δεν είναι αποκλειστικά εξειδίκευση ή εμπόρευμα!

Αυτή τη φορά διαβάσαμε και συζητήσαμε διηγήματα του Ούγγρου συγγραφέα Ντεζιρέ Κοζτολάνυι και του Μάριου Χάκκα, ένα ερωτικό ποίημα του Άλεν Γκίνσμπεργκ και απόσπασμα απ’ τη «Μαζική ψυχολογία του φασισμού» του Βίλελμ Ράιχ.

Παρέμβαση για τις κυριακάτικες αργίες

Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη η Στρούγκα μοίρασε κείμενο για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής έξω από πολυκαταστήματα της περιοχής. Στο κείμενο της παρέμβασης, μεταξύ άλλων, αναφερόταν:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές μπορεί να αποτελέσει τον πρόδρομο για μια γενικευμένη κυριακάτικη εργασία, όχι μόνο για 7 Κυριακές το χρόνο αλλά ίσως και για τις 52. Πολύ σύντομα και άλλοι κλάδοι θα αναγκαστούν να εργαστούν τις Κυριακές (μεταφορές, ταχυδρομεία, τράπεζες κτλ) καθώς θα υπάρχει η «ανάγκη» να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς. Ο κύκλος αυτός θα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο καθώς η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση σε όλους τους κλάδους και την καθολική υποταγή της κοινωνίας στις βουλές της αγοράς. Ας μην έχουμε λοιπόν αυταπάτες. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο. Κανείς δεν μπορεί να είναι καταναλωτής την Κυριακή. Με το να ψωνίζει κάποιος την Κυριακή δεν στερεί απλά τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, αλλά ανοίγει το δρόμο για την κλοπή και του δικού του ελεύθερου χρόνου. Τη λύση θα την δώσουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι με την ταξική μας αλληλεγγύη και την αντίσταση μας στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές μας και παντού.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 10 της εφημερίδας “Το Χαμπέρι”, Δεκέμβρης 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *