Πλημμύρες στην οδό Σκρα

IMG_0006(1)ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη 11/12) το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει μια ακόμα καταιγίδα, έτοιμη να χτυπήσει τις ήδη πληγείσες περιοχές από την προηγούμενη μπόρα της 24/10, όταν για πολλοστή φορά οι γειτονιές και οι δρόμοι της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά βρέθηκαν στη δίνη της υδάτινης πολιορκίας.

Οι εικόνες είναι γνώριμες εδώ και πολλά χρόνια. Δρόμοι να μετατρέπονται μέσα σε λίγα λεπτά σε χείμαρρους, αυτοκίνητα, αυλές σπιτιών, καταστήματα και υπόγεια διαμερίσματα να πλημμυρίζουν από τον ορμητικό όγκο των νερών που δεν βρίσκουν δίοδο διαφυγής. Οι ιθύνοντες θα μιλήσουν πάλι για την άναρχη δόμηση, τα μπαζωμένα ρέματα, τα βουλωμένα φρεάτια και θα χτυπήσουν στοργικά τον ώμο των πλημμυροπαθών, καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες όχι φυσικά στους ίδιους αλλά… στα ακραία φυσικά φαινόμενα και την ανείπωτη θεομηνία κι έπειτα θα αποσυρθούν δίνοντας εκ νέου ανέξοδες υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα και ούτω καθεξής.

Το πρωί της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε τη γειτονιά της Αγίας Μαρίνας, στο βόρειο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας, που βρίσκεται διαχρονικά ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές και συναντήσαμε τους κατοίκους που ήδη είχαν ξεκινήσει να προετοιμάζουν ενέργειες οχυρωματικής προφύλαξης από την επερχόμενη μπόρα. Γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά και οι ίδιοι πως δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να βασιστούν στους εαυτούς τους και στις δικές τους δυνάμεις. Μιλήσαμε μαζί τους και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι από την προηγούμενη καταστροφική επέλαση της βροχής (από το 2009 ακόμα) τίποτα δεν έχει αλλάξει και το μόνο που έχουν να περιμένουν από το κράτος είναι η εκπόνηση μιας ακόμα μελέτης από την πλευρά του Δήμου που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια για έγκριση και χρηματοδότηση. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η έλλειψη μελέτης, καθώς από το 2010 η μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής έχει εντοπίσει το σημείο παρέμβασης, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την κατασκευή έργων που να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες. Γι’ αυτό και η νέα υποτακτική στα καπιταλιστικά συμφέροντα διοίκηση της Περιφέρειας δεν… πρόλαβε να συντάξει νέο προϋπολογισμό, αλλά αποδέχτηκε αυτόν της προηγούμενης διοίκησης Σγουρού, στον οποίο οι δαπάνες για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών παραμένουν μηδαμινές, την ώρα που οι επιχορηγήσεις των εκατομμυρίων πέφτουν πραγματικά σαν βροχή για τις μπίζνες των κυρίων Μελισσανίδη και Αλαφούζου και φτάνουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους: «Δεν μπορώ να βλέπω να δίνονται 20 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ και εμείς εδώ να πνιγόμαστε» ακούστηκε να λέει ένας από τους κατοίκους της περιοχής στη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο, δύο μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Είναι όμως σίγουρο πως αν συνεχίζουμε να στεκόμαστε ως θεατές στο ίδιο έργο και δεν μετατραπεί η απόγνωση και η οργή σε ποτάμι διεκδίκησης και μαχητικής αντίστασης, οι φωτογραφίες του 2009, του 2014 θα είναι ίδιες και τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε.

Χ.Π.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 10 της εφημερίδας “Το Χαμπέρι”, Δεκέμβρης 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *