Αλληλεγγύη στο Athens indymedia στον 98 FM και στον Ράδιο Ένταση που έχουν δεχτεί καταστολή – Οι φωνές μας δεν φυλακίζονται, ο λόγος μας δεν καταστέλλεται!

Η λογοκρισία στην εποχή της κοινοβουλευτικής χούντας και των μνημονίων δεν θα καταφέρει να καταστείλει την αντι-πληροφόρηση.

 

Από τις αρχές Απρίλη του 2013, τρία κοινωνικά και κινηματικά μέσα αντιπληροφόρησης: Athens Indymedia, Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98fm και Ράδιο Ένταση 100.1fm βρίσκονται υπό καταστολή. Ως κατάληψη χρησιμοποιούσαμε τα κινηματικά αυτά μέσα, με σκοπό την προπαγάνδηση του λόγου μας, την καθημερινή μας ενημέρωση, την αναμετάδοση των εκδηλώσεών μας. Θεωρούμε σημαντική και απαραίτητη την ύπαρξη αδιαμεσολάβητων ενημερωτικών μέσων από τα κάτω που οι ίδιοι οι χρήστες μπορούν να παρεμβαίνουν αλλά και να συνδιαχειρίζονται. Παρακάτω κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε ένα σύντομο και περιεκτικό ιστορικό αυτών των κινηματικών δομών.

 

Από τις αρχές του 2000, περίοδο που το διαδίκτυο είχε αρχίσει, σιγά σιγά, να εισβάλει στην καθημερινότητά μας, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός ιστότοπου ανοιχτής δημοσίευσης, που θα λειτουργεί ως μέσο αντιπληροφόρησης. Ταυτόχρονα, η συλλογικότητα που θα το διαχειριζόταν, θα βασιζόταν σε οριζόντιες μεθόδους διαχείρισης της πληροφορίας, ενώ παράλληλα, θα ήταν ανεξάρτητο από κάθε είδους κρατική χειραγώγηση ή ιδιωτικό έλεγχο. Ως εκ τούτου, το Νοέμβριο του 2001 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Athens Indymedia, όχι, όμως, με στόχο να αντικαταστήσει την δράση στο δρόμο, αλλά να λειτουργήσει βοηθητικά στην παρουσίαση της κινηματικής πραγματικότητας, χωρίς τα παραποιητικά φίλτρα των ΜΜΕ, τις διαστρεβλωτικές και… αφαιρετικές τους τάσεις.

 

Την ίδια περίοδο αρχίζουν να εκπέμπουν οι Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης στους 98FM. Ο ραδιοφωνικός σταθμός καταλαμβάνει μια μπάντα των FM για να αποτελέσει μια σταθερή και ανοιχτή δομή αντιπληροφόρησης με εκπομπές ευρείας θεματολογίας, ανταποκρίσεις απεργιών και διαδηλώσεων, αναμεταδώσεις τοπικών και κεντρικών εκδηλώσεων και παράλληλα προτείνοντας έναν τρόπο ψυχαγωγίας ενάντια στην παρακμή της μαζικής διασκέδασης. Από τις αρχές του 2013 και μετά την πρόσφατη καταστολή του κράτους ενάντια σε κινηματικές δομές, στέκια και καταλήψεις, μέρος των υποδομών του σταθμού κατασχέθηκε, με αποτέλεσμα ο 98fm να εκπέμπει στους 93.8 fm και μέσω του διαδικτύου.

 

Το 2008 γεννήθηκε ένα νέο μέσο άμεσης αντιπληροφόρησης, ο  Ράδιο Ένταση στους 100.1 fm. Πρόκειται για μια ραδιοφωνική αμεσοδημοκρατική οργάνωση που έδινε ένταση στις φωνές των απεργών, των αποκλεισμένων, των εξεγερμένων.

 

Τα προαναφερθέντα κινηματικά μέσα που φιμώθηκαν, εξ αρχής στηρίζονταν εξολοκλήρου στις δικές τους υλικοτεχνικές δομές και γινόταν χρήση μόνο του δικτύου του ΕΜΠ, χρήση που δεν επηρέαζε στο ελάχιστο το δίκτυο. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα μέσα αντιπληροφόρησης είναι οι χρήστες τους, είναι αυτός ο κόσμος δηλαδή που δρα και κινείται απέναντι στο καθεστώς, απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην οικονομική-κοινωνική εξαθλίωση χιλιάδων ανθρώπων μόνο τα 3 τελευταία χρόνια.

 

Όμως φτάνουμε σε μια ρημαγμένη από τους κοινοβουλευτικούς τρομοκράτες χώρα, όπου η παρούσα πρυτανική αρχή παίρνει την πολιτική απόφαση να φιμώσει το athens indymedia, τον 98fm ραδιοζώνες ανατρεπτικής έκφρασης και τον Ράδιο Ένταση διακόπτοντας την παροχή Internet.

Σήμερα λοιπόν, που το πραγματικό προσωπείο του κράτους έχει φανεί (βλέπε καταστολή εργατικών αγώνων, τοπικών περιβαλλοντικών δράσεων, κατειλημμένων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων) τα μέσα αντιπληροφόρησης είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Η άμεση, πολυποίκιλη και από τα κάτω ενημέρωση γεγονότων, τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, μπορούν να συνθέσουν ένα πραγματικό ενημερωτικό παζλ απαλλαγμένο από την παραπλανητική των καθεστωτικών media. Το γεγονός αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα ξεκάθαρο σε περιόδους μεγάλης κοινωνικής έντασης την οποία και φοβούνται οι κρατούντες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να καταστείλουν.

 

 

Τα μέσα αντιπληροφόρησης είναι οι φωνές όλων μας

 

Αλληλεγγύη στο Athens indymedia στον 98 FM και στον Ράδιο Ένταση που έχουν δεχτεί καταστολή – Οι φωνές μας δεν φυλακίζονται, ο λόγος μας δεν καταστέλλεται!

 

 

 

 

Κατάληψη Στρούγκα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *